Books & Movies

“Nici un ban în plus, nici un ban în minus”, Jeffrey Archer

imagesJeffrey Archer ne-a obișnuit cu drogul suspansului și ne place, pentru că nu reușim niciodată să întrevedem finalul unei acțiuni destul de îmbârligate. ”Nici un ban în plus, nici un ban în minus” nu este o carte pentru romantici, chiar romantismul lipsind cu desăvârșire deși au loc ceva idile sporadice în roman. Nu este nici o carte despre economie, deși are tangențe cu acest domeniu pe ale cărui baze este scrisă.

Romanul este unul care, mai presus de orice idee, scoate la iveală dreptatea, în forma ei primitivă și rece. Dreptatea calculată pas cu pas până la înfăptuirea ei dincolo de lege. Dreptatea pe care oamenii și-o fac singuri, fără barbarism însă, construită pe marginea proverbului ”ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”. Harvey Metcalfe este ”subiectul” filat al cărții, un om de afaceri care își construiește imperiul pe piața bursei și nu numai, prin înșelătorii bine puse la punct de o armată de oameni care lucrează pentru el. Ademeniți în jocul financiar al mogulului, patru bărbați investesc ultimele economii în acțiunile unei companii petroliere care se dovedește a fi o înșelătorie de un milion de dolari. Moștenitorul unui conte, un medic din Harley Street, un negustor cu obiecte de artă din Bond Street și un profesor de la Oxford, rămân fără un ban în buzunare și pun la punct un plan bine ticluit pentru a recupera milionul de dolari pe care Harvey Metcalfe l-a furat prin promisiuni nefondate. Nici un ban în plus, nici un ban în minus. Acțiunea este presărată cu surprise de tot felul pentru cei patru, aduse chiar de subiectul filat, Harvey Metcalfe, iar finalul este unul demn de un scriitor de renume precum Archer. Arta de a recupera milionul de dolari de la mogulul international fără ca acesta să își dea seama, este deliciul întregului roman.

O carte care face cititorul complice la un furt drept consecință la un alt furt. Jeffrey Archer menține suspansul până în ultimele rânduri și chiar dincolo de acestea. Recomand această lectură cu un expresso lung și cât mai concentrate, pentru a ține pasul cu schimbările care se produc la întoarcerea fiecărei pagini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s