Books & Movies

”Atracția”, Sylvia Day

13572249

Primul volum al trilogiei ”Crossfire” s-ar putea numi ușor ”Tineri și neliniștiți”, sintagmă care dacă nu ar fi fost deja folosită pentru un serial al cărui succes încă mă șochează, ar fi făcut onoare cuplului Eva Tramell-Gideon Cross. Poate ar trebui să spun că romanul, în esența lui, este unul excitant însă nu erotic…cel puțin nu erotismul m-a ”controlat” pe mine pe parcursul celor 300 de pagini, ci dorința de a ajunge la o împlinire, cumva modernă, a basmelor lui Disney.

Eva Tramell, supravegheată atent de o mamă posesivă, apărată de un tată vitreg putred de bogat și violată de fratele ei vitreg în copilărie, face eforturi să trăiască o viață normală alături de colegul ei de cameră, Cary, într-un apartament din New York. Obține o slujbă cu perspective multiple, care îi oferă nu atât confort financiar cât mai ales șansa de a se îndrăgosti de un bărbat care eclipsează întreg New York-ul printr-o simplă apariție publică. Gideon Crossfire, frumos, pedant, incredibil de sexy și putred de bogat. Idila nu începe niciodată, dar continuă cu fiecare încrucișare de priviri.

”“Are you sleeping with anyone?”
The question was asked so casually it took a second to process what he’d said. I inhaled sharply. “Why is that any business of yours?”
He looked at me and I saw what I’d seen the first time we’d met—tremendous power and steely control. Both of which had me taking an involuntary step back. Again. At least I didn’t fall this time; I was making progress.
“Because I want to fuck you, Eva. I need to know what’s standing in my way, if anything.” ” (Gideon Cross, Eva Tramell)

Printre partidele de sex consumate și dezvoltate în limuzina personală a lui Cross, în apartamentul lui obscen de luxos, în lift, în biroul lui, în biblioteca reședinței părinților lui (și lista poate continua dar ați prins ideea), cei doi dezvoltă o relație de co-dependență pe care o folosesc pentru a demonstra lumii, și lor înșilor, că doi oameni care se apropie pentru motivele cele mai greșite, pot să rămână împreună în ciuda predicțiilor oricărui terapeut. Eva trece de la agonie la extaz, balansându-se printre femeile care roiesc în jurul lui Gideon și atracția lui obsesivă pentru ea. Gideon este reprezentativ pentru o tipologie masculină aspru judecată de tinerele lipsite de profunzime. El împarte femeile în două categorii: prietenele cu care nu are taine la așternut, și cele cu care doar atât are. Regulile se schimbă însă când o întâlnește pe Eva și înțelege că doar sexul nu va fi suficient ca să o păstreze însă va fi mereu o modalitate pentru a o controla.
“You forget who submits, Eva,” he said gruffly. “I’ve given up control for you. I’ve bent and adjusted for you. I’ll do anything to keep you and make you happy. But I can’t be tamed or topped. Don’t mistake indulgence for weakness.”
Gelozia, traumele unei copilării nefericite, posesivitatea, obsesia, toate sunt coordonatele relației dintre Eva și Gideon iar disperarea care se naște pe parcursul interacțiunilor lor este mai mult decât justificată de demonii cu care se luptă fiecare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s